براساس مطالعه جدیدی که در مجله انجمن پزشکی کانادا منتشر شده است، مصرف داروی دیابت نوع ۲ متفورمین ممکن است نیاز به جایگزینی مفصل را کاهش دهد.
بسیاری از افراد مبتلا به دیابت در برخی موارد نیاز به تعویض مفصل (زانو یا لگن)دارند و مطالعات نشان داده است که درمان های خاص با نتایج بهتر در افرادی که تحت این روش قرار می گیرند، مرتبط است. جراحی باریاتریک (کاهش وزن)که نشان داده شده است به بهبود کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک می کند و حتی می تواند منجر به بهبودی دیابت شود، همچنین نشان داده شده است که نتایج مربوط به جایگزینی زانو را بهبود می بخشد و حتی ممکن است منجر به بهبودهایی شود که جایگزینی زانو را در برخی موارد غیرضروری می کند. تحقیقات همچنین نشان دادهاند که برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که تحت تعویض زانو قرار میگیرند، استفاده از مکمل ویتامین D با بهبود کنترل قند خون مرتبط است.
در مطالعه اخیر، محققان علاقه مند به یافتن این موضوع بودند که آیا رابطه ای بین مصرف متفورمین و نیاز به جایگزینی مفصل زانو یا لگن در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ وجود دارد یا خیر. برای انجام این کار، آنها از دادههای پایگاه داده تحقیقات بیمه سلامت ملی تایوان برای بررسی افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ بین سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۱۲ تشخیص داده شدند، استفاده کردند. شرکت کنندگان به گونه ای انتخاب شدند که کسانی که متفورمین مصرف می کردند و کسانی که ویژگی های مشابه دیگری نداشتند، احتمال اینکه عوامل دیگر بتوانند توضیح دهند که چرا برخی افراد به جایگزینی مفصل نیاز پیدا می کنند، کم تر باشد. در مجموع ۴۰،۶۹۴ نفر با میانگین سنی ۶۳ سال در این مطالعه شرکت کردند که به طور مساوی بین کسانی که متفورمین مصرف کرده بودند و کسانی که متفورمین مصرف نکرده بودند، مطابقت داشت.
متفورمین با کاهش میزان جایگزینی مفصل مرتبط است
در مقایسه با شرکت کنندگانی که متفورمین مصرف نمیکردند، کسانی که این دارو را مصرف میکردند ۳۰ % کمتر احتمال داشت که در هر زمانی تحت تعویض مفصل قرار گیرند. خطر جایگزینی زانو در کسانی که متفورمین مصرف کرده بودند ۲۹ % کمتر بود، در حالی که خطر جایگزینی هیپ ۳۹ % کمتر بود. از آنجا که محققان کنترل قند خون بین دو گروه را تنظیم کردند، امکان ندارد که متفورمین تنها از طریق تاثیر بر قند خون، خطر تعویض مفصل را کاهش دهد و محققان تنها به این فکر میکنند که چرا متفورمین ظاهرا این تاثیر را داشتهاست.
محققان نوشتهاند: ” مکانیسمهای بیولوژیکی که متفورمین و [ استئوآرتریت ] را به هم پیوند میدهند هنوز روشن نشده اند.” ” متفورمین میتواند خطر جایگزینی کامل مفصل در بیماران مبتلا به دیابت را با مکانیسمهای متعددی از جمله کاهش التهاب و تنظیم متابولیسم کاهش دهد.” آنها اشاره کردند که مطالعات بیشتری لازم است تا مشخص شود که آیا تجویز متفورمین به طور خاص برای افراد مبتلا به دیابت و استئوآرتریت نیاز به تعویض مفصل را کاهش میدهد یا خیر.
منبع: diabetes self management