به گزارش پایگاه خبری دیابت (دیابتیک نیوز)، یک مطالعه جدید که بر روی کودکان با وزن غالبا نرمال تمرکز داشته است، نشان میدهد که فعالیت بدنی فردی و خانوادگی و مشاوره غذایی به طور قابلتوجهی رشد مقاومت به انسولین را، که پیشدرآمد دیابت نوع ۲ است، در کودکان ۶ ساله کاهش میدهد.
مقاومت انسولین به پاسخ متابولیک ضعیف بدن به انسولین در در ماهیچههای اسکلتی، بافت چربی و کبد اشاره دارد. مقاومت انسولین معمولا اولین نشانه اختلال در متابولیسم گلوکز است که خیلی زودتر از اختلالات در ترشح انسولین پانکراس، افزایش سطح گلوکز و در نهایت دیابت نوع ۲ ایجاد میشود.
مطالعات قبلی نشان دادهاند که فعالیت بدنی و مشاوره غذایی مقاومت به انسولین را در کودکان دارای اضافه وزن و چاق کاهش میدهد. این مطالعه جدید نه تنها از نظر علمی بلکه از نظر بهداشت عمومی و عملکرد بالینی قابلتوجه است، چرا که این اولین مطالعه است که نشان میدهد ترکیبی از فعالیت بدنی و مشاوره غذایی میتواند برای کاهش رشد طولانی مدت مقاومت به انسولین در کودکانی که عمدتا وزن طبیعی دارند، مورد استفاده قرار گیرد.
این مطالعه نشان داد که در طول پیگیری دو ساله، افزایش مقاومت به انسولین در گروهی که فعالیت فیزیکی فردی و خانوادگی و مشاوره غذایی دریافت کرده بودند، حدود ۳۵ % کمتر از گروه کنترل بود. این تأثیر احتمالا به دلیل این واقعیت است که فعالیت بدنی و رژیم غذایی سالم متابولیسم در ماهیچههای اسکلتی، بافت چربی و کبد را افزایش میدهد.

اگرچه دیابت نوع ۲ معمولا در بزرگسالی رشد میکند، تحقیقات نشان میدهند که پیشگیری از آن به بهترین شکل در دوران کودکی قابل انجام است. افزایش فعالیت بدنی، کاهش رفتار نشسته و خوردن غذای با کیفیت بهتر باید برای همه کودکان، نه فقط برای کسانی که اضافه وزن دارند، در اولویت قرار گیرد. همچنین علاوه بر اندازهگیری توده بدنی، باید از تمام کودکان در مورد فعالیت بدنی، رفتار نشسته و رژیم غذایی شان در هنگام ویزیت در کلینیک بهداشت کودکان و یا توسط پرستار مدرسه نیز سوال شود.
شناسایی کودکانی که عادات سبک زندگی ناسالم دارند و در معرض خطر فزاینده دیابت نوع ۲ در بزرگسالی هستند، امکان هدفگیری بهتر اقداماتی را فراهم میکند که برای جلوگیری از دیابت نوع ۲ طراحی شدهاند.
این مطالعه توسط دانشگاه شرقی فنلاند بر روی بیش از ۵۰۰ کودک فنلاندی در محدوده سنی ۶ تا ۹ سال صورت گرفت.
منبع: