بیشتر کارشناسان بهداشتی پیشنهاد میکنند که برنج از رژیم غذایی دیابت قطع شود، با توجه به این که برنج ممکن است بر سطح قند خون تاثیر بگذارد. اما این به این معنی است که انسان نمیتواند برنج بخورد؟
دیابت یکی از شایعترین بیماریها در کشور است. براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، تعداد کل مبتلایان به دیابت در سال ۲۰۰۰ برابر ۳۱.۷ میلیون نفر بوده و پیشبینی میشود در سال ۲۰۳۰ بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یابد تا ۷۹.۴ میلیون نفر به این بیماری مبتلا شوند. دیابت شرایطی است که در آن فرد قادر به تولید انسولین کافی نیست و یا قادر به استفاده از انسولین موجود در بدن نیست. با این که دیابت عمدتا به عنوان پیش گرایش ژنتیکی در نظر گرفته میشد اما امروزه عمدتا به خاطر سبک زندگی است که ما در دوران مدرن پیش میرویم. این بیماری با افزایش طولانیمدت سطح قند خون مشخص میشود که به نوبه خود میتواند منجر به مشکلات سلامتی دیگر مانند بیماریهای قلبی و عروقی شود. این شرایط به طور کامل فابل درمان نیست؛ با این حال، می توان با تغییرات اندکی در سبک زندگی و رژیم غذایی آن را کنترل و مدیریت کرد.
بیشتر کارشناسان بهداشتی پیشنهاد میکنند که برنج از رژیم غذایی دیابت قطع شود، با توجه به این که برنج ممکن است بر سطح قند خون تاثیر بگذارد. عموما پیشنهاد میشود که به دلایل زیر، برنج را کاهش دهید،
۱- برنج پر از نشاسته است که وقتی مصرف میشود ممکن است منجر به افزایش سطح قند خون شود.
۲. حاوی فیبر نیست که مسئول به تاخیر انداختن جذب قند و کمک به تنظیم سطح قند خون است.
۳. یک غذای با شاخص قند خون بالا است یعنی غذاهایی با شاخص قند خون ۷۰ و بالاتر و باعث افزایش سریع سطح قند خون شما میشود.
۴. کربو هیدراتهایی دارد که بدن تجزیه میکند و یا به قند تبدیل میشود. گلوکز به نوبه خود به جریان خون جذب میشود؛ و بواسطه انسولین به داخل سلولهای بدن میرود و در آنجا میتواند برای تامین انرژی مورد استفاده قرار گیرد. با این حال، بیماران دیابتی نمیتواند از انسولین استفاده کنند که در نتیجه سطح قند خون افزایش پیدا میکند.
همه این عوامل برنج را برای بیماران دیابتی کاملا نامناسب می سازد. اما این به این معنی است که انسان نمیتواند برنج بخورد؟ این چیزی است که کارشناس ما باید بگوید. برنج برای دیابت؛ سوالی که اکثر ما در ذهن داریم.
طبق گفته مربی بهداشت ماکروبیوتیک، ” یک کاسه برنج در نهار یا شام میتواند خورده شود. اطمینان حاصل کنید که برای کاهش افزایش سریع سطح قند خون، حبوبات و روغن همراه با برنج دارید. یک دیابتی میتواند هم برنج سفید و هم برنج قهوهای را بخورد. برنج قهوهای با داشتن فیبر بیشتر توصیه میشود. با این حال ممکن است گاهی اوقات به عنوان یک محرک در دستگاه گوارش مطرح باشد. رژیم درمان سنتی آیورودیک شامل برنج سفید است و هرگز قهوهای را شامل نمیشود، زیرا هضم آن با مواد مغذی که به راحتی در دسترس بدن است، آسانتر است.”
براساس انجمن دیابت آمریکا، غذاهای نشاستهای میتوانند بخشی از برنامه غذایی سالم باشند اما اندازه بخش مهم هستند. نانهای سبوسدار، غلات، پاستا، برنج و سبزیجات نشاستهای مانند سیبزمینی شیرین، سیبزمینی، نخود فرنگی و ذرت را می توان در وعدههای غذایی و میان وعده شما جای داد. علاوه بر این غذاهای نشاستهای، میوهها، لوبیاها، شیر، ماست و شیرینیها نیز منابع کربو هیدراتهایی هستند که در برنامه غذایی شما حساب میشوند. بنابراین شما میتوانید برنج سفید یا برنج قهوهای بخورید اما عاقلانه است که به خاطر داشته باشید که اعتدال کلید کار است. پیش از این که خودتان را با برنج پر کنید، همیشه با دکتر خود مشورت کنید.
چگونه برنج بپزید؟ در حالت ایدهآل، فرد باید نشاسته را از برنج حذف کند و آن را با غذاهای غنی از پروتئین بخورد. چطور میتوانی برنج بدون نشاسته درست کنی؟
۱. برنج را به طور کامل بشویید. حالا یک ماهیتابه بردارید و آب جوش بیاورید که سه برابر مقدار برنج است.
۲. برنج را به آب جوش اضافه کنید. آن را روی شعله متوسط به مدت ۵ تا ۶ دقیقه بپزید.
۳. هنگامی که برنج شروع به جوشیدن میکند، ماده کفآلود و ضخیم کرم رنگ شروع به شناور شدن بر روی آن میکند.
۴. این ماده کفآلود نشاسته است.
۵٫ به برنج اجازه دهید بپزد تا مقدار آب کم شود و دانههای برنج شروع به شناور شدن در بالا کنند.
۶٫ بررسی کنید که آیا برنج پخته شدهاست یا نه. باید لطیف و نرم باشد.
۷٫ ظرف را از اجاق برداشته و آب نشاسته ای رنگ سفید را صاف کنید..
۸٫ با سبزیجات غنی از پروتئین، لبنیات و یا چای سر و کار داشته باشید و از آن لذت ببرید!
اولویتهای رژیم غذایی خود را برای مدیریت دیابت و داشتن زندگی سالم تغییر دهید.
منبع: food.ndtv