تیم دانشگاه آکسفورد میگوید که تغییرات مغزی میتواند بر خطر توسعه زوال عقل در زندگی بعدی تاثیر بگذارد.
این بررسی شامل استفاده از دادههای پزشکی و اطلاعات اسکن مغزی از ۲۲۰۰۰ نفر از سراسر انگلستان بود.
یافتهها نشان داد که تغییرات ساختاری قابلتوجهی در ماده خاکستری و سفید مغز در میان افرادی که دیابت یا فشار خون بالا داشتند، وجود داشت.
تحقیقات بیشتر نشان داد که این افراد در تستهای انجامشده برای اندازهگیری سرعت تفکر و حافظه کوتاهمدت خود خوب عمل نمیکنند.
پروفسور مسعود حسین، متخصص عصبشناسی و علوم شناختی در بخش نیفولد از علوم اعصاب بالینی در دانشگاه آکسفورد گفت: ” به طور قابلتوجهی، یافتهها نشان میدهد که امکان تشخیص اثر منفی عوامل خطر قلبی عروقی مانند افزایش فشار خون و دیابت، بر عملکرد شناختی و ساختار مغز در افراد سالم وجود دارد.
“مفهوم اصلی این است که این عوامل خطر تنها بر آنچه که در آینده در زندگی اتفاق میافتد، تاثیر ندارند، بلکه بر مغز و سطوح فعلی عملکرد شناختی در میانه زندگی نیز تاثیر میگذارند” ارتباط بین این دو وضعیت سلامتی و کاهش مغز در افراد بین ۴۴ تا ۶۹ سال شایعتر بود. جالب اینجاست که تاثیر کمتری در دهه ۷۰ وجود داشت.
اما هر چه فشار خون بیشتر باشد، مشکلاتی که نشان میدهد پزشکان باید حتی فشار خون خفیف را درمان کنند تا از شرایط طولانیمدت جلوگیری کنند، بدتر میشود.
پروفسور حسین گفت: ” برای فشار خون، هر میلی متر فشار در شریانهای شما حتی در افرادی که تحت هیچ درمانی نیستند، اهمیت دارد.
ما میتوانیم تشخیص دهیم که حتی افزایش اندک فشار خون در حال حاضر بر مغز تاثیر میگذارد. جای تعجب نیست که اگر این کار به مدت چندین دهه ادامه یابد، ممکن است تاثیر تجمعی بر ساختار و عملکرد مغز داشته باشد و در نهایت آن را در برابر زوال عقل آسیبپذیر سازد.”
این یافتهها در مجله Nature Communications منتشر شدهاند.
منبع: Diabetes.co.uk