با افزایش محبوبیت رژیمهای غذایی کم یا بدون کربوهیدرات در سالهای اخیر، سیبزمینی متواضع اکنون به طور منظم به نفع دیگر سبزیجات نادیده گرفته میشود.
در واقع، پیشینه تحقیقاتی نشان دادهاست که سیبزمینی ممکن است اثر زیان آوری بر سلامت داشته باشد، مانند افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲.
با این حال، تحقیقات جدید دانشگاه ادیث کوان (ECU) نشان دادهاست که در حالی که سیب زمینی ممکن است مزایای یکسانی با برخی سبزیجات دیگر نداشته باشند مانند کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، در ارتباط با سیبزمینی ممکن است در واقع به دلیل این باشد که مردم چگونه آنها را آماده میکنند و با چه چیزی آنها را میخورند.
بیش از ۵۴۰۰۰ نفر دریافت رژیم غذایی خود را برای مطالعه بلندمدت رژیم غذایی، سرطان و سلامت دانمارکی گزارش کردند.
تحلیل اخیر این مطالعه به رهبری دکتر نیکولا بودوننو از موسسه تحقیقات تغذیه و نوآوری سلامت اروپا نشان داد که افرادی که بیشترین سبزیجات را مصرف میکنند ۲۱ درصد کمتر از کسانی که کمترین میزان سبزیجات را مصرف میکنند احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را دارند.
پراتیک پوخارل، نامزد دکترا، تحقیقی را بر روی این تجزیه و تحلیل انجام داد و گفت در حالی که سیبزمینی تاثیر مشابهی بر دیابت نوع ۲ ندارد، اما هیچ اثر منفی نیز ندارد.
آقای پوخارل گفت: ” در مطالعات قبلی، سیبزمینی به طور مثبتی با بروز دیابت مرتبط بودهاست، بدون توجه به این که آنها چگونه آماده شدهاند، اما ما متوجه شدیم که این درست نیست.”
در دانمارک، مردم از سیبزمینیهای آمادهشده به روشهای مختلف استفاده میکنند؛ در مطالعه ما، ما میتوانیم بین روشهای مختلف آمادهسازی تمایز قائل شویم.
زمانی که ما سیب زمینی آب پز را از پوره سیب زمینی، سیب زمینی سرخ کرده یا چیپس جدا کردیم، سیب زمینی پخته شده دیگر با خطر ابتلا به دیابت مرتبط نبود: اثر آنها صفر بود.
آقای پوخارل گفت که الگوهای غذایی اساسی کلید این امر بودند.
او گفت: “در مطالعه ما، افرادی که بیشترین سیب زمینی را مصرف می کردند، کره، گوشت قرمز و نوشیدنی های غیرالکلی بیشتری مصرف کردند که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می دهند.”
” زمانی که این مساله را توضیح میدهید، سیبزمینی آبپز دیگر ارتباطی با دیابت ندارد. فقط سیب زمینی سرخ کرده و پوره سیب زمینی است که دومی احتمالاً به این دلیل است که معمولاً با کره، خامه و مانند آن درست می شود.»
سبزیجات خود را بخورید
آقای پوخارل گفت: یافتههای این مطالعه نشان میدهد که سبزیجات میتوانند نقش مهمی در کاهش دیابت نوع ۲ داشته باشند، زیرا افرادی که مقدار زیادی از سبزیجات برگ دار و سبزیجات کروسیفر مانند اسفناج، کاهو، بروکلی و کلم گل را مصرف میکنند، خطر ابتلا به این بیماری را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهند.
او گفت که رابطه بین سبزیجات و دیابت باید در راهنمای رژیم غذایی عمومی گنجانده شود چرا که باید از مزایای خوردن سیبزمینی بهرهمند شود.
وی گفت: ” این یافته که سبزیجات خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهند، برای توصیههای بهداشت عمومی حیاتی است و ما نباید آن را نادیده بگیریم.”
در مورد سیب زمینی نمی توان گفت که از نظر دیابت نوع ۲ فوایدی دارد، اما اگر به روشی سالم تهیه شود بد نیست.
ما باید سیب زمینی و سایر سبزیجات را در ارتباط با پیام رسانی در مورد پیشگیری از بیماری جدا کنیم، اما جایگزینی غلات تصفیه شده مانند برنج سفید و ماکارونی با سیب زمینی می تواند کیفیت رژیم غذایی شما را به دلیل فیبر و سایر مواد مغذی موجود در سیب زمینی بهبود بخشد.
اجرای آن در آشپزخانه
آقای پوخارل گفت که باید به مردم توصیه شود مصرف سبزیجات خود را افزایش دهند و می توانند سیب زمینی مصرف کنند، به شرطی که برخی از مواد اضافی ناسالم مانند کره، خامه و روغن را کنار بگذارند.
او گفت: ” سیبزمینی فیبر و مواد مغذی دارد که برای شما خوب است.”
مردم در مورد بد بودن کربوهیدرات صحبت میکنند اما این بیشتر در مورد نوع کربوهیدرات است که شما دارید؛ در مقایسه با چیزی مثل برنج سفید، سیبزمینی آبپز کیفیت خوبی از کربوهیدرات است.
اما فقط مراقب طرز تهیه آنها باشید: همیشه سیب زمینی سرخ شده را نخورید یا مواد اضافی داخل آن له نکنید.
فقط آنها را بجوشانید و مانند سایر سبزیها یا غذاهای دیگر آن را با گوشت قرمز مصرف کنید.»
منبع: medicalxpress