با توجه به مطالعه جدیدی که در مجله BMJ منتشر شدهاست، استفاده از شیرینکنندههای مصنوعی خاص ممکن است خطر حوادث قلبی عروقی مانند حمله قلبی یا سکته قلبی را افزایش دهد.
استفاده از شیرینکنندههای مصنوعی و شیرینکنندههای بدون کالری یا کمکالری از مدتها پیش موضوع بحث در جامعه دیابت بودهاست. برخی از تحقیقات به فواید بالقوه استفاده از این شیرینکنندهها مانند کمک به کاهش وزن اشاره میکنند. اما مطالعات همچنین نشان داده اند که استفاده از این شیرین کننده ها ممکن است خطرات سلامتی خاصی را به همراه داشته باشد، از جمله خطرات بالقوه بالاتر برای دیابت و چاقی.
درآخرین مطالعه، محققان استفاده از شیرینکنندههای مصنوعی و رویدادهای قلبی عروقی – از جمله حمله قلبی، سکته مغزی، حمله ایسکمیک گذرا (TIA یا “سکته کوچک”)، و آنژین (درد سینه مربوط به محدودیت جریان خون) را در ۱۰۳،۳۸۸ شرکت کننده با میانگین سنی ۴۲ سال که در ارزیابی گستردهای از رژیم غذایی و سلامت در فرانسه شرکت کردند، مقایسه کردند. مصرف شیرینکنندههای مصنوعی توسط شرکت کنندگان با استفاده از پرسشنامه ۲۴ ساعته خوراک ارزیابی شد و وقایع قلبی عروقی توسط خود گزارش دهی و مشاوره با پزشکان شرکتکننده تعیین شد. محققان به بررسی ارتباط کلی بین مصرف شیرینکنندههای مصنوعی و رویدادهای قلبی – عروقی و همچنین شیرین کنندههای مصنوعی خاص و رویدادهای قلبی – عروقی خاص پرداختهاند.
مصرف بالای شیرینکنندههای مصنوعی در ارتباط با افزایش خطر بیماریهای قلبی – عروقی
در طول دوره پیگیری که به طور متوسط ۸.۷۵ سال به طول انجامید، ۱،۵۰۲ حادثه قلبی عروقی ثبتشده وجود داشت. در مقایسه با شرکت کنندگانی که شیرینکنندههای مصنوعی مصرف نمیکردند، کسانی که آنها را در سطوح بالاتر مصرف میکردند ۹ % احتمال بیشتری برای تجربه هر گونه حادثه قلبی عروقی و ۱۸ % احتمال بیشتری برای تجربه یک حادثه مغزی مانند سکته مغزی یا TIA داشتند. دریافت بالاتر آسپارتام شیرینکننده، به طور خاص، به خطر بالاتر ۱۷ % برای حوادث عروقی مغز مرتبط بود. مصرف بالاتر استه سولفام پتاسیم با خطر ۴۰ درصدی بیشتر برای یک رویداد عروق کرونر مانند حمله قلبی یا آنژین صدری مرتبط بود، در حالی که مصرف بیشتر سوکرالوز با ۳۱ درصد خطر بیشتر برای یک رویداد عروق کرونر مرتبط بود.
منابع اصلی شیرینکنندههای مصنوعی در میان شرکت کنندگان در مطالعه، نوشیدنیهای شیرین، شیرینکنندههای روی میز اضافهشده به غذاها و محصولات لبنی (مانند بستنی شیرین شده مصنوعی) بودند. در حالی که محققان سعی کردند تا جای ممکن خود را برای عوامل زیادی که میتوانند بر خطر حوادث قلبی عروقی تاثیر بگذارند، تنظیم کنند، هنوز هم این احتمال وجود دارد که به اصطلاح علیت معکوس در نتایج نقش داشته باشد، به این معنی که افراد با ریسک بالای قلبی عروقی در وهله اول بیشتر از شیرینکنندههای مصنوعی استفاده میکنند. اما این امر به طور کامل احتمال ندارد که بتوان ریسک بالاتری را که در افرادی که سطوح بالاتری از شیرینکنندههای مصنوعی را مصرف میکنند، به دلیل تنظیمات ایجاد شده برای در نظر گرفتن اندازه بدن شرکت کنندگان، پیروی از رژیم کاهش وزن، یا تغییر در وزن بدن در طول دوره پیگیری، توضیح داد. محققان نتیجه گرفتند که نتایج این مطالعه ” یک ارتباط مستقیم بالقوه بین مصرف بالاتر شیرینکننده مصنوعی (به خصوص آسپارتام، آسه سولفام پتاسیم و سوکرالوز) و افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی را نشان میدهد.” این یافتهها نشان میدهد که این افزودنیهای غذایی که روزانه توسط میلیون ها نفر مصرف میشوند و در هزاران غذا و نوشیدنی وجود دارند، نباید به عنوان یک جایگزین سالم و ایمن برای شکر در نظر گرفته شوند.
منبع: diabetes self management