با توجه به مطالعه اخیر منتشر شده در مجله مراقبت از دیابت، پیروی از رژیم غذایی گیاهی تخصصی با هدف کاهش سطح کلسترول که به عنوان رژیم غذایی پرتفولیو شناخته میشود، با خطر کمتر ابتلا به دیابت نوع ۲ در زنان در ارتباط است.
رژیم غذایی پرتفولیو یک الگوی غذایی است که بر غذاهای گیاهی سالم تاکید میکند و هدف آن بهبود سطح کلسترول خون یک عامل خطر برای آترواسکلروز (رسوبهای چربی در دیواره داخلی شریانها) و اشکال مرتبط با بیماریهای قلبی مانند بیماری عروق کرونر (CAD) است. رژیم پورتفولیو مبتنی بر خوردن میوه ها، سبزیجات، لوبیاها و سایر حبوبات، آجیل و دانه ها، و سایر منابع سالم چربی، با تاکید بیشتر بر استرول های گیاهی و پروتئین سویا (دریافت پروتئین از غذاهایی مانند توفو و تمپه) است. استرولهای گیاهی موادی هستند که در غذاهای گیاهی یافت میشوند که مربوط به کلسترول هستند اما در سطح مولکولی متفاوت به نظر میرسند. اما چون استرولهای گیاهی شبیه به کلسترول هستند، با کلسترول برای جذب در سیستم گوارشی شما رقابت میکنند. هنگامی که کلسترول کمتری توسط سیستم گوارشی شما بازجذب می شود (کلسترول یک جزء کلیدی صفرا است که برای تجزیه چربی در رژیم غذایی شما کار می کند)، آن کلسترول در عوض به عنوان مواد زائد دفع می شود که منجر به کاهش سطح کلسترول خون می شود. تحقیقات قبلی نشان دادهاند که پیروی از رژیم غذایی پورتفولیو با کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی در زنان مسن مرتبط است.
در مطالعه اخیر، محققان علاقه مند بودند که آیا رژیم پورتفولیو می تواند با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در گروهی متشکل از ۱۴۵۲۹۹ زن یائسه که در یک مطالعه سلامت عمومی به نام ابتکار بهداشت زنان شرکت کردند، مرتبط باشد یا خیر. هیچ یک از شرکت کنندگان در ابتدای مطالعه دیابت نداشتند که از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۲۱ طول کشید و میانگین دوره پیگیری ۱۶٫۰ سال بود. در این مدت ۱۳۹۴۳ مورد جدید دیابت نوع ۲ شناسایی شد (به این معنی که ۹٫۶ درصد از شرکت کنندگان به دیابت مبتلا شدند).
محققان ارزیابی کردند که همه الگوهای غذایی شرکت کنندگان تا چه حد با توصیههای شرکت کنندگان در رژیم غذایی پورتفولیو متناسب است و از آنها خواسته نشد تا به عنوان بخشی از مطالعه از هیچ الگوی غذایی پیروی کنند. این اندازه گیری پایبندی به رژیم غذایی پورتفولیو بر اساس شش عنصر مختلف بود که محققان دریافت بالایی از پروتئین گیاهی، آجیل، فیبر چسبناک (نوعی فیبر محلول موجود در برخی غذاها)، استرول های گیاهی و چربی تک غیراشباع و مصرف کم چربی اشباع و کلسترول را به دست آوردند. سپس محققان نمرات شرکت کنندگان را برای هر دسته رژیم غذایی، و همچنین به طور کلی با این که آیا آنها دیابت نوع ۲ را ایجاد کردهاند یا خیر، مقایسه کردند.
پایبندی به رژیم غذایی پورتفولیو با ریسک پایینتر دیابت نوع ۲ مرتبط است.
بر اساس امتیاز کلی رژیم غذایی پورتفولیو، مشخص شد که شرکت کننده هایی که پنج امتیاز برتر را کسب کرده باشند ۲۳ درصد کمتر به دیابت نوع ۲ مبتلا می شوند. این مشابه چیزی بود که در میان شرکت کنندگانی دیده شد که بیشتر از رژیم مدیترانهای پیروی میکردند (۲۲ % خطر دیابت کمتر)و کمی کمتر از کاهش خطر برای شرکت کنندگانی بود که بیشتر از رژیم DASH پیروی میکردند (۳۱ % خطر دیابت کمتر).
همانطور که در مقاله Healio در مورد این مطالعه اشاره شد، وقتی پای عوامل فردی رژیم غذایی پورتفولیو در میان بود، چند مقوله در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار داشتند. شرکت کنندگانی که بیشترین مصرف فیبر چسبناک را داشتند، ۷ درصد احتمال کمتری برای ابتلا به دیابت داشتند، در حالی که کسانی که بیشترین مصرف استرولهای گیاهی را داشتند، ۱۵ درصد احتمال کمتری برای ابتلا به دیابت داشتند. افرادی که کمترین دریافت چربی و کلسترول اشباع را داشتند، احتمال ابتلا به دیابت ۱۷ درصد کمتر بود.
محققان اشاره کردند که این یافتهها نشان میدهند که پیروی از رژیم غذایی پورتفولیو ممکن است در پیشگیری از دیابت نوع ۲ مفید باشد و حتی پیروی از برخی عناصر رژیم غذایی ممکن است خطر دیابت شما را کاهش دهد. البته مشخص شد که رژیمهای غذایی مدیترانهای و DASH نیز مفید هستند، بنابراین هیچ رژیم غذایی توصیه نمیشود که به جای آن به پیشگیری از دیابت نوع ۲ کمک کند، گزینههای بالقوه مفید بسیاری وجود دارند که مردم میتوانند براساس اهداف و اولویتهای سلامتی خود انتخاب کنند.
منبع: diabetes self management