مریم گلی گیاهی شناخته شده است که می توان آن را به بسیاری از غذاها اضافه کرد. برخی تحقیقات نشان داده اند مریم گلی تاثیرات شگفت انگیزی روی سلامتی دارد، از جمله بهبود سطح چربی ها.
سرچشمه مریم گلی مدیترانه است اما این گیاه در بسیاری از کشورهای سراسر دنیا کشت می شود. برگ های این گیاه معمولا خشک می شود و به انواع غذاها مانند گوشت و سس اضافه اش می کنند. همانطور که از مریم گلی در آشپزخانه استفاده می شود، در ساخت داروهایی جهت تسکین انواع بیماری ها از جمله گلو درد، دیابت، ناراحتی معده و التهاب نیز کاربرد دارد.
تحقیقات قبلی نشان داده اند مواد شیمیایی خاصی در مریم گلی می توانند با گیرنده تکثیر فعال پراکسی زوم ارتباط برقرار کنند. پراکسی زوم، مولکولی در بدن است که می تواند التهاب را کاهش دهد، سطح قند خون را پایین بیاورد و بعد از فعال شدن، جذب چربی ها را مسدود کند. به دلیل این مکانیزم احتمالی تصور می شود مریم گلی می تواند کلسترول را نیز کاهش دهد.
مریم گلی کلسترول را کاهش می دهد؟
چندین آزمایش کوچک روی تعداد کمی از افراد دیابتی، افراد سالم و دیگر افرادی که کلسترولشان بالا بود تاثیر مثبت مریم گلی را روی سطح چربی ها نشان داده اند. در این تحقیقات افراد شرکت کننده به مدت سه ماه به صورت روزانه ۴۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی گرم مریم گلی را به صورت پودر، چای یا مکمل استفاده می کردند.
در برخی تحقیقات نشان داده شد که مریم گلی به این شکل تاثیر گذار است:
سطح کلسترول کلی بین ۱۶ تا ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده بود
سطح کلسترول LDL ( بد ) تا حداقل ۱۲ درصد کاهش پیدا کرده بود
سطح کلسترول HDL ( خوب ) تا بیش از ۲۰ درصد افزایش یافته بود
تری گلیسیرید تا ۱۸ درصد کاهش یافته بود
در دیگر تحقیقات، سطح چربی ها به نظر با اضافه کردن مریم گلی خیلی تغییر نکرده بود. مریم گلی حاوی ترکیبات مفیدی برای قلب است که می تواند به قابلیت کاهش دهنده کلسترول آن کمک کند. این مواد عبارتند از فیتواسترول ها، فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان هایی نظیر ترپنوئیدها، دی اکسید کربن و پلی فنول ها.
آیا باید مریم گلی را در برنامه غذایی کاهش دهنده چربی اضافه کنیم؟
تحقیقات زیادی وجود ندارد که به آزمایش خاصیت کاهش دهنده کلسترول و تری گلیسرید مریم گلی پرداخته باشند، اما نتایج این تحقیقات امیدوارکننده است. با اینکه شواهد و مدارک درباره خاصیت کاهش دهنده کلسترول مریم گلی هنوز قوی نیستند اما این گیاه بدون چربی و کم کالری می تواند به راحتی در یک برنامه غذایی مفید برای قلب جا بگیرد مخصوصا اگر می خواهید به جای چاشنی هایی مانند کره و نمک، از آن استفاده کنید.
پخت و پز با مریم گلی
مریم گلی طعمی قوی دارد – به همین دلیل بیشتر به غذاها اضافه شده و به تنهایی استفاده نمی شود. این گیاه را زیاد در غذاها استفاده می کنند، بنابراین با یافتنش در فروشگاه، مشکلی نخواهید داشت. در ادامه انواع مختلفی از غذاها را به شما معرفی خواهیم کرد که می توانید به همراه مریم گلی طبخشان کنید:
مریم گلی را به پروتئین ها اضافه کنید: می توانید از برگ های تازه یا خشک مریم گلی روی گوشت قرمز، مرغ یا ماهی قبل یا در طول پخت بریزید تا به وعده تان طعمی خاص اضافه شود. فقط قبل از میل کردن فراموش نکنید که چربی را از برخی نقاط چرب گوشت حذف کنید.
مریم گلی را به غذاهای جانبی اضافه کنید: مریم گلی در برخی غذاهای جانبی طعمی دلپذیر دارد. آزادانه در سس ها، بشقاب های سبزیجات و حبوبات مریم گلی اضافه کنید. تنها مقدار کمی از آن کافی است تا غذا طعمی فوق العاده به خود بگیرد.
مریم گلی را به سوپ و خورشت اضافه کنید: مریم گلی را می توانید به سوپی اضافه کنید که دارای مواد کاهش دهنده کلسترول باشد. برای طعم دادن به غذا به بیش از یک و نیم قاشق چای خوری مریم گلی احتیاج ندارید، اما تحقیقاتی که در بالا به آنها اشاره شد مقدار بیشتری از آن را استفاده کرده بودند ( حدود یک گرم ).
منبع: به اندام دکتر کرمانی
سلام..ممنون از مطالب خوبتون.وب خیلی خوبی دارید
متشکرم.
مطالب همه عالی وکاربردی.ممنونم 👏👏👏👏👏👏👏👏
متشکرم