به گزارش پایگاه خبری دیابت (دیابتیک نیوز)،دانشمندان یک آزمایش ادرار جدید طراحی کردهاند که سلامت رژیم غذایی افراد را تشخیص میدهد.
این آزمایش ۵ دقیقهای شاخصهای بیولوژیکی موجود در ادرار را که حاصل تجزیه غذاهایی نظیر گوشت، مرغ و میوه و سبزیجات هستند اندازه میگیرد.
این تحلیل، که محققانی از کالج سلطنتی لندن، دانشگاه نیوکاسل و دانشگاه آبریستویت آن را طراحی کردهاند، همچنین معیاری از میزان چربی، قند، فیبر و پروتئین مصرفی فرد را به دست میدهد.
اگرچه این کار در مراحل اولیه است اما تیم تحقیقاتی امیدوار است که با پیشرفتهای آتی این آزمایش بتواند رژیم غذایی بیمار را دنبال کند. این آزمایش همچنین میتواند در برنامههای کاهش وزن برای پایش غذای دریافتی به کار رود.
شواهد نشان میدهند افراد رژیم غذایی خود را دقیق ثبت نمیکنند و غذاهای ناسالم مصرفی خود را کمتر گزارش میکنند در حالی که مصرف میوه و سبزیجات را بیش از مقدار واقعی گزارش میکنند و احتمال این بیدقتیها در گزارش رژیم غذایی در افراد چاق و دارای اضافهوزن افزایش هم مییابد.
پروفسور گری فراست، نویسنده ازشد این پژوهش از دانشکده پزشکی کالج سلطنتی میگوید: «یک ضعف بزرگ تمام تحقیقات تغذیهای و رژیمی آن است که ما هیچ معیار درستی از آنچه افراد میخورند نداریم. ما تنها به گزارشهایی که افراد از رژیم روزانه خود ثبت میکنند اتکا داریم اما مطالعات نشان میدهند که حدود ۶۰ درصد افراد تا حدی آنچه را که میخورند غلط گزارش میکنند. این آزمایش میتواند نخستین نشانگر مستقل برای کیفیت رژیم غذایی فرد و آنچه آنها واقعا میخورند باشد.»
در این تحقیق، که در نشریه Lancet Diabetes and Endocrinology منتشر شد و در MRC-NIHR National Phenome Centre به انجام رسید، محققان از ۱۹ داوطلب خواستند که ۴ رژیم غذایی مختلف، از رژیم بسیار سالم تا بسیار ناسالم را دنبال کنند. این رژیمها با استفاده از دستورالعملهای رژیمی سازمان بهداشت جهانی تنظیم شده بودند که بهترین رژیمها را برای پیشگیری از شرایطی مانند چاقی، دیابت و بیماری قلبی توصیه میکند.
داوطلبان در حالی که در مرکز تحقیقاتی لندن حضور داشتند، به مدت سه روز این رژیمهای غذایی را به صورت دقیق دنبال کردند و در طول این مدت دانشمندان نمونههای ادرار را صبح، بعد از ظهر و عصر جمعآوری کردند.
سپس تیم محققان نمونههای ادرار را برای صدها ترکیب که متابولیت نامیده میشوند و هنگام تجزیه غذا در بدن تولید میشوند تحلیل کرد.
این ترکیبها شامل اجزایی بودند که نشان دهنده گوشت قرمز، مرغ، ماهی، میوه و سبزیجات بودند و همچنین تصویری از میزان پروتئین، چربی، فیبر و قند مصرف شده هم به دست میدادند. این ترکیبات همچنین شامل اجزایی بودند که به غذاهای خاصی نظیر مرکبات و انگور و سبزیجات برگ سبز اشاره میکنند.
محققان با این اطلاعات توانستند یک پروفایل متابولیت ادرار را طراحی کنند که نشان دهنده یک رژیم غذایی سالم، متعادل و با مصرف مناسب میوه و سبزیجات بود. ایده آن است که این پروفایل «رژیم سالم» را میتوان با پروفایل رژیم غذایی ادرار افراد مقایسه کرد تا یک شاخص فوری از این به دست بیاید که آیا تغذیه افراد سالم است یا خیر.
دانشمندان سپس دقت آزمایش را با دادههای یک تحقیق پیشین سنجیدند. این آزمایش پیشین شامل ۲۵۵ داوطلب انگلیسی و همچنین ۶۶ نفر از دانمارک بود. همه داوطلبان نمونههای ادرار داده بودند و اطلاعات رژیم غذایی روزانه خود را ثبت کرده بودند.
تحلیل این نمونهها محققان را قادر ساخت تا در این تحقیق به دقت رژیم غذایی ۲۹۱ نفر داوطلب را پیشبینی کنند.
پروفسور جان ماترز، نویسنده همکار از مرکز تحقیقات تغذیه انسانی دانشگاه نیوکاسل میگوید: «برای نخستین بار، این تحقیق یک راه عینی برای ارزیابی سلامت کلی رژیم غذایی افراد پیش روی ما میگذارد بدون آنکه از زحمت، سوگیریها و خطاهای ثبت مواد مصرفی خبری باشد.»
تیم محققان اکنون امیدوار است این فناوری را با آزمایش آن بر تعداد بیشتری از افراد بهبود بخشد. آنها همچنین لازم است دقت آزمایش بر رژیم غذایی متوسط افراد، خارج از محیط آزمایشگاه را بیشتر ارزیابی کنند.
دکتر ایزابل گارسیا-پرز، نویسنده همکار از دانشکده پزشکی کالج سلطنتی توضیح میدهد: «ما لازم است که آزمایش را بیشتر توسعه دهیم به طوری که بتوانیم رژیم غذایی را بر اساس یک نمونه ادرار پایش کنیم و همچنین حساسیت را افزایش دهیم. این در نهایت ابزاری را برای پایش شخصی رژیم غذایی در اختیار میگذارد که به حفظ یک سبک زندگی سالم کمک میکند. ما هنوز در مرحلهای نیستیم که آزمایش بتواند به ما بگوید فرد دیروز ۱۵ چیپس و دوتا سوسیس خورده است اما آزمایش در مسیر درستی است.»
تیم تحقیقاتی میافزاید که این فناوری ممکن است روزی در کنار برنامههای کاهش وزن و همچنین برنامههای توانبخشی بیماران به کار رود. به عنوان مثال میتواند به بیمارانی که دچار حمله قلبی شدهاند کمک کند که رژیم غذایی سالمی را دنبال کنند.
پروفسور الاین هولمز، نویسنده همکار از دانشکده جراحی و سرطان کالج سلطنتی میگوید: «ما امیدواریم که این آزمایش را تا دو سال آینده در دسترس عموم قرار دهیم. ایده آن است که یک نمونه ادرار در خانه تهیه شود و به یک مرکز تحلیل محلی ارسال شود. ما تصور میکنیم که متخصصین تغذیه از این ابزار برای کمک به راهنمایی نیازهای رژیمی بیمارانشان استفاده کنند، یا حتی افرادی که علاقهمند هستند بیشتر درباره ارتباط رژیم غذایی و سلامتشان بدانند از آن بهره ببرند.»
دکتر دس والش، رئیس پزشکی جمعیت و سیستمها در شورای تحقیقات پزشکی میگوید: «اگرچه این تحقیق هنوز در مراحل اولیه است، با روشهای اساسی در تحقیقات غذا و رژیمهای غذایی سروکار دارد که واقعا نیاز به پیشرفت دارند. اندازهگیری آنچه ما میخوریم و مینوشیم با دقت بیشتر منافع تحقیقات تغذیه را گستردهتر میکند و مداخلات مبتنی برشواهد بهتری را توسعه میدهد که به ارتقای سلامت و کاهش چاقی کمک میکنند.»
پروفسور جان دراپر، نویسنده همکار از دانشگاه آبریستویت میافزاید: «چالش پیش رو به کار بردن فناوری توسعه داده شده در این تحقیق آزمایشگاهی به محیط جامعه و پایش عینی رژیم غذایی در منزل است. تیمهای حاضر در ابریستویت و نیوکاسل تاکنون مشغول این کار بودهاند و نتایج بسیار امیدوارکننده به نظر میرسند.»
منبع: ScienceDaily
مطلب خفنی می باشد و امروزتون پر باشه از اتفاقای خوب
متشکرم